Efterfrågan på gammaldags slöjd blir allt större, då våra ungdomar intresserar sig allt mer för gammaldags hantverk. Utbildningarna inom gammaldags hantverk, som slöjd, snävar in sig mer och mer på klassiska slöjdlärarutbildningarna. Även då kan den som ät intresserad av att snickra på gammaldags sätt, söka upp den som har kunnandet.
De riktigt gamla trämöblerna hade inga spikar. I stället byggde man kilar av trä och man lärde sig bygga ihop möblerna, ungefär som klossar av trä. Skulle man lyckas med möbeltillverkning var precision och noggrannhet det viktigaste. Hörnen skulle passa exakt för att hålla ihop trämöbeln. Här och där kan man fortfarande se de precisa hantverket om man kommer över en antik trämöbel. Var och en som har studerat dess uppbyggnad kan fascineras över hur hantverkaren fick träet att passa ihop på ett exakt sätt.
Den som vill lära sig får gå privata kurser i gammaldags hantverk, så som föreningen Gammeldags, som startade 1999. Det är en förening som drivs från Kungsäter, på den svenska landsbygden och verksamheten bedrivs på Birgith Lundgrens gård. Där kan man lära sig fåravel, vävning, garnspinning, tillverkning av slöjdredskap, ullhantering, tovning, nålbindning och mycket annat. Vill man som slöjdhantverkare lära sig mer får man så gott som på privat väg leta upp någon som har kvar kunskapen om möbeltillverkning. En del leker med tanken att vi skulle drabbas av en miljökatastrof och kastas tillbaka till bondesamhället. Vi lär ju inte kastas tillbaka till stenåldern då kunskapen knappats lär dö ut, trots att vårt moderna samhälle skulle gå under.
Den som tycker det är svårt att framställa sina möbler i gammal stil och råkar bo i huvudstaden, kan ju köpa antika möbler i Stockholm, i gammaldags stil. Alla kan ju inte vara händiga. Även om en möjlig framtidsscenario skulle kunna tvinga oss tillbaka till bondesamhället då var och en byggde sitt eget hus, tillverkade sina egna möbler, plöjningsredskap och matlagningsredskap. Handen på hjärtart, vem skulle kunna tillverka sin egen tallrik, glas, gafflar, knivar eller skedar?