De flesta tvåplansvillor har en balkong, men några saknar detta och det är till ägare av sådana som vi vänder oss till. Först och främst: det är klart att du ska ha en balkong! Balkongen är ett utrymme som du kommer att använda mycket; och under sommaren så kommer den att fungera som ett extrarum. Det är där du kan slå dig ner med en god bok, ett glas vin eller sätta dig för att njuta av din frukost.
I sammanhanget ska vi även nämna att en balkong är något som kommer att höja värdet på din bostad; detta då väldigt många spekulanter de facto eftersöker hus som har det och direkt väljer bort - genom olika filter - de bostäder som saknar balkong. Ska du sälja ditt hus så är det således ingen dum idé att låta bygga en balkong.
Vårt andra råd går stick i stäv med sidans initiala tanke om att lära sig att snickra och att själv våga fatta hammaren för att bygga nya saker. Att bygga en balkong är nämligen inte ett projekt som vi rekommenderar lekmän. Istället så rekommenderas professionell hjälp för att bygga balkong och gärna av ett företag som verkligen specialiserat sig på området.
Det är nämligen ett projekt som dels innehåller faror under arbetet - den höga höjden - och som dels också är väldigt tungt och byggtekniskt avancerat. Allt detta leder till att den färdiga balkongen kan brista i säkerhet om minsta misstag begåtts - där tror vi alla förstår hur en olycka kan komma att se ut. Ta hjälp med att bygga din balkong - det tjänar du på i längden.
Det finns som sagt rena specialister på att bygga balkong. Dessa brukar dock primärt vända sig till BRF:er och större projekt - men har de tid över så kan se säkerligen hjälpa även dig som villaägare. Om inte så kan det fungera med en vanlig byggfirma. Ett råd dock: i och med att en balkong kräver ett bygglov så är det viktigt att den är välplanerad innan ansökan lämnas in.
Det kan därför vara en sund idé att ta hjälp av en arkitekt som genom sin osvikliga förmåga att se en byggnation ur andra vinklar också kan passa in din balkong i den arkitektoniska stil det befintliga huset har. Detta samt att balkongen även planeras in mot hur övriga hus i området ser ut. En arkitekt kan även hjälpa till men placeringen och därigenom ge dig bättre förutsättningar till morgon- eller kvällssol eller för att få en bättre utsikt. Det är inte så dyrt som många gör gällande att anlita en arkitekt.
Kostnaden för byggföretaget är definitivt rimligt. Detta då du kan använda dig av ditt rot-avdrag för att bygga balkong. Konkret så kan den byggfirma du anlitar färdigställa jobbet och skicka en faktura till dig - efter besiktning, naturligtvis - där en summa motsvarande 30% av den totala arbetskostnaden redan är dragen.
Rot-avdraget kommer med vissa förbehåll. Dels så måste du vara berättigad att använda det - något som du kan kolla upp på Skatteverkets hemsida - och dels så kommer det med ett årligt tak, per person, på 50.000 kronor.